Ekonomi

En hızlı büyüyen şirket %6,628 ile AFM Gıda oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikası Araştırma Vakfı (TEPAV) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğiyle düzenlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışı Firmaların 2019-2021 yılları arasındaki 2 yıllık ciro artışı sonuçlandı.

Türkiye 100 sonuçları; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve iş dünyasının katılımıyla Ankara’da düzenlenen törenle açıklandı. Buna göre listede 27 farklı ilden ve 35 farklı şubeden firmalar yer aldı. İlk 100’de yer alan şirketlerin 2019-2021 iki yıllık dönemde ortalama büyüme oranı yüzde 569 oldu.

Milli gelirin 8 katından fazla büyüme

En hızlı büyüyen şirketlerin 23’ü İstanbul’dan, 19’u Ankara’dan ve 9’u da Adana’dan geldi. Cirosunu 2 yılda yüzde 6 bin 628 artıran Adana merkezli AFM Besin Kimya, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi oldu. İstanbullu Tobio Novelfarma İlaç Sanayi yüzde 5 bin 631 büyümeyle ikinci olurken, Aydın merkezli Ada İnşaat Mermer Limited Şirketi de yüzde 1 bin 744 büyümeyle üçüncü oldu.

En hızlı büyüyen 100 şirketin 2019-2021 döneminde nominal gelirindeki artış oranı, Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 8 katı oldu. 2019-2021 döneminde şirketlerin ortalama büyüme oranı yüzde 569 oldu. ‘Türkiye 100’ şirketleri tek bir şirket olarak ele alındığında; 2021 yılı toplam cirosu 23,3 milyar TL, 2021 yılı ortalama cirosu 232,7 milyon TL, 2021 yılı toplam istihdamı 10 bin 269 kişi, şirket başına ortalama istihdam 102,69 kişi oldu.

Yarısı finansman arıyor

Açıklanan sonuçlara göre ‘Türkiye 100’ listesinde farklı branşlarda 35 firma bulunurken, en yüksek yoğunlaşma toptan ticaret alanında görüldü. Bu sırasıyla yapılır; Bunu bilgisayar programcılığı ve danışmanlığı, mimarlık ve mühendislik faaliyetleri izledi.

En hızlı büyüyen 100 firmanın 71’i 76 farklı ülkeye ihracat yapıyor. İhracat yapılan ülkeler arasında Almanya öne çıkıyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin yarısından fazlasının finansman aradığı belirlendi. ‘Türkiye 100’ listesinde genç yöneticilere sahip genç şirketler dikkat çekti. Şirketlerin ortalama yaşı 13,2’dir. Şirketlerin kuruluş yılları 1987 ile 2018 ortaları arasında değişmektedir. CEO’ların ortalama yaşı 46. CEO’ları 35 yaşın altında olan 7 şirket var. 100 şirketten 5’i kadınlar tarafından yönetiliyor.

Nitelikli insan kaynağıyla dikkat çekti

‘Türkiye 100’ listesinde yer alan şirketlerde son karar merciinde yer alan kişilerin eğitim düzeyleri yüksektir. 75 şirketin en yetkin kişileri üniversite ve üzeri eğitime sahip. Şirketlerin nitelikli insan kaynağına da sahip olduğu görülüyor. Toplam çalışanlarının yüzde 50’sinden fazlası üniversite ve üzeri eğitime sahip olan şirket sayısı 36’dır. Şirketlerde web sitesi ve sosyal medya kullanımı da yaygındır. 21 firma dijital platformlar (e-ticaret) üzerinden satış yapıyor.

“Türkiye’yi lider ülke yapacağız”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, listede yer alan 100 şirketin söz konusu dönemde ortalama büyümesinin yüzde 569 olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Bu çok çarpıcı bir rakam. Çünkü Türkiye’deki milli gelir artışının 8 katının üzerinde bir performans gösterdiler. Yine aynı dönemde çalışan başına üretimlerini yani verimliliklerini ortalama yüzde 267 artırdılar. Ayrıca her biri ortalama 103 kişiye istihdam sağladı.

‘Türkiye 100’ şirketlerinin istihdamı 2019-2021 döneminde yüzde 49 arttı. ‘Türkiye 100’ şirketlerinin yüzde 71’i ihracat yapıyor. 76 farklı ülkeye ihracat yapıyorlar. Hisarcıklıoğlu, ‘Türkiye 100’ listesinin bölgesel dağılımına dikkat çekerek, “Listede 27 farklı ilden firma var.

Anadolu’nun yükselişi burada da açıkça görülüyor. Sektörlere göre de ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden makineye, toptan ticaretten metal ürünlerine, elektronikten mühendisliğe kadar 35 farklı sektörden firmalar yer alıyor. “Bu çeşitlilik aslında ülkemizde her sektörde fırsatların bulunduğunun ve doğru iş modeliyle her sektörde başarıya ulaşılabileceğinin en güzel kanıtıdır” dedi.

Türk iş dünyası olarak çok zor dönemlerden geçtiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tüm bu zor dönemleri kamu ve özel sektörle birlikte çalışarak aşmayı başardık. “Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini alması ve lider ülke olması için hep birlikte çalışacağız” dedi.

“İhracatçı ve ithalatçıya yönelik 100’e yakın destek hizmetimiz var.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “TOBB Türkiye 100” ödüllerinin sadece firmalara teşekkür belgesi olmadığını, iş dünyasına yön vererek yeni kapılar açacağını söyledi.

TOBB’un 2011 yılından bu yana kendi branşlarında yenilikçi adımlar atan ve büyüme oranlarıyla öne çıkan şirketlerin başarısını kutladığını belirten Bolat, “Sektörlerinizde liderliğinizi pekiştirecek, ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanınmanıza yardımcı olacak. uluslararası arena. “Bu, iş ağlarınızı genişletmenize ve yeni pazarlara adım atmanıza olanak tanıyacak” dedi.

Söz konusu firmaların Türkiye’nin girişimci ruhunu ve ekonomik dinamizmini temsil ettiğini anlatan Bolat, “Üretim, istihdam, inovasyon ve ihracat kavramlarını benimseyen, gelişim için çalışarak daha iyiyi hedefleyen değerli iş insanlarımızın emek ve enerjisini takdir ediyoruz. Ülkemizin ticaretinin.”

Bolat, KOBİ’lerin önemli ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekerek, “Öz sermayeyle gelişmeye çalışan Anadolumuzun KOBİ’leri, ihracata dayalı büyüme sayesinde yeni pazarlar elde ederek tekelci yapılara karşı daha da güçlendi.” Bakanlık olarak ihracatçıların dış dünyaya açılması konusunda büyük destek verdiklerini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Hem ihracat hem ithalat için 100’e yakın destek kalemimiz var.

Bunların arasında tasarım, markalaşma, üretimde rekabet gücü, geliştirme, küresel tedarik zinciri yetkinlik güçlendirmeleri, Türkiye’de uluslararası fuarlara katılım, pazara giriş, yurt dışında mağaza ve depo açma gibi birçok kalemde güçlendirmelerimiz var. Ticaret Bakanlığı bütçesinin yüzde 60’ı ihracat katkılarına ayrılıyor. “Hizmet ihracatında yönetim danışmanlığı, gayrimenkul, yayıncılık, lojistik, kara, deniz, demiryolu ve hava taşımacılığı gibi branşlarda sunduğumuz önemli destek kalemleri var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu