Haber

Milyon dolarlık fuar satışa çıktı: Tepki büyüyor

ANTALYA-Antalya’nın Aksu ilçesinde 121 dönüm arazi üzerinde 1 milyar 720 milyon liralık yatırımla hazırlandıktan sonra yıllarca çürümeye terk edilen EXPO Antalya, Özelleştirme İdaresi’nin modül satış duyurularıyla yeniden gündemde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 23 Nisan 2016’da resmi açılışı yapılan EXPO’nun, Tarım ve Orman Bakanlığı idaresinde büyük hedeflerle yolculuğuna başladığı ve dünyaca ünlü sanatçıların katıldığı konserlerle yıldızlar geçidine dönüştüğü haberi Hazine için yeni bir kaynağa dönüşeceği sahnesi tepki çekti.

Yaklaşık 1,5 milyar liralık yatırım maliyeti ve katlanarak artan faaliyet harcamalarının ardından EXPO alanının toplam 1 milyon 64 bin 287 metrekaresi parsellere ayrılarak satışa sunuldu. Özelleştirme duyurularıyla gündeme gelen EXPO Antalya, günümüzde de faaliyetlerine devam etmekte olup, 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR KONSER VERDİ

‘Çiçekler ve çocuklar’ temalı EXPO 2016, heyet olduğu Antalya’da 1 milyon 100 bin metrekarelik arazinin seçiminden son 10 yıldır her aşamada tartışmaların odağında yer alıyor. , botanik bir standa dönüştürülmesine. 2016 yılında büyük bir törenle açıldı. Kapanışa kadar dünyaca ünlü sanatçılar ağırlandı, 100’ün üzerinde konser düzenlendi. Enrique Iglesias, Elton John, Tarkan, Ricky Martin, Maroon 5, Deep Purple, Simply Red konserleri çok konuşuldu. Başlangıçta 75 milyon Euro olarak tahmin edilen bütçe, ihaleler, taşeronlar, danışmanlar ve yoğun bir faaliyet programıyla katlanarak büyüdü ancak açılışından 191 gün sonra 30 Ekim’de kapandığında hedeflenen 8 milyon ziyaretçinin ancak yarısı yakalanabildi. ulaşmış.

HOLLYWOOD SİNEMA ÇEKİMLERİ

Botanik standının bitmesinin ardından EXPO uzun süre çürümeye bırakıldı. Yıllardır atıl durumda olan bölgeyi faaliyete geçirmek için STK’lar birçok girişimde bulundu ancak başarısız oldu. İzmir ve Ödemiş’ten bin yıllık zeytin ağaçları getirilirken, gösterişli ışık gösterilerinin yapıldığı EXPO alanına ziyaretçi sayısının azlığı sık sık tartışıldı. Büyük hedeflerle başlayan, çok yüksek maliyetli bir projenin ıssız bir araziye dönüşmesine tepkiler büyüyünce bu alanın nasıl değerlenebileceği tartışma konusu oldu. Bölgeden sorumlu İl Tarım Müdürlüğü, arazinin rutin giderlerinin karşılanması amacıyla burayı faaliyete geçirmeye çalıştı. Önce düğün mekanı, sonra turist paketlerinin gezi noktası, ardından da sinema platosu oldu. Ünlü yönetmen Guy Ritchie’nin iki Hollywood yapımı burada çekildiğinde sinema branşından ve Netflix gibi dijital platform yapımcılarından peş peşe talepler geldi. Acun Ilıcalı’nın Survivor’u bu alanda çekeceği söylendi. EXPO’nun ataletten kurtulup çekim setine dönüştüğü sırada, 10 yıl önce başlayan bu işletmenin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından sökülerek satışa sunulduğu öğrenildi ve yeni bir tartışma başladı.

‘9 FUARINI GÖRDÜM, BUNU HİÇ GÖRMEDİM’

Dünyada prestijli bir organizasyon olan EXPO’nun Antalya’da düzenlenmesi için ilk adımları atan Batı Akdeniz Süs Bitkileri ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, daha sonra şu değerlendirmeyi yaptı: Projenin amacının ötesine geçen bir uygulama olduğunu ifade eden Erdoğan, büyük bütçeler ayrılan projenin son proje olduğunu söyledi. konuyu eleştirdi. Aynı zamanda EXPO denetçisi olarak da görev yapan Bağdatlıoğlu, 75 milyon Euro olarak tahmin edilen bütçenin çeşitli faaliyetlerle 800-900 milyon Euro’ya çıkarıldığını şöyle değerlendirdi: “Dünya çapında 9 EXPO’da incelemelerde bulundum. Hiçbirinde bu kadar çok konser verildiğini görmemiştim. Konserler bir açılış ve bir kapanışta gerçekleşecekti. Hedef kitleye ulaşmaya odaklanıldı ve bu amaçla gereğinden fazla konser düzenlendi. Burada 150’ye yakın isim sahne aldı. Ancak EXPO’lar seyirci toplamak için değil, kültürleri birleştirmek için yapılıyor. Hiçbirinde bu kadar büyük bir harcama tutarı çıkmayacak. Bu bütçeler Türkiye’de muhasebeleştirilmiyor.”

Osman Bağdatlıoğlu

SATIŞ HABERLERİ TEPKİYLE KARŞILAŞTI

EXPO 2016’da kesme modülün devreye alındığı toplam 1 milyon 100 bin metrekarelik arazide satışa sunulduğu haberinin ardından projeye tepkiler arttı. Olumsuz ekonomik ortamda, EXPO arazisinin parçalanıp satışa sunulmasının kaynak arayışına ne kadar çözüm olacağı tartışılırken, bu alanın kamu yararına kullanılması yönünde kamuoyu oluştu. inşaat firmalarıyla paylaşıyor. EXPO alanının parsellere bölünerek özelleştirilmesine ilk tepki meslek odalarından geldi. Antalya İl Uyum Komisyonu Sözcüsü Derya Ünver, bu girişime şiddetle karşı çıktıklarını, kentteki az sayıdaki yeşil alandan birinin betonlaştırılmasına ve kentin anısına bir hançer daha çakılmasına karşı çıktıklarını söyledi.

BÖLÜMDE ARSA SATILIKTIR

EXPO 2016 alanının tarım arazisi olduğunun altını çizen Ünver, ülkenin yurt dışında tanıtımı doğrultusunda hazırlanan imar planıyla üzerine binaların yapıldığı bu alanın artık özelleştirme kapsamına alınarak satışa sunulduğuna dikkat çekti. Atıl durumda kaldıktan sonra: “EXPO’nun kısmi imar planıyla satışa sunulacağını öğrendik. Ancak EXPO oldukça geniş ve yeşil bir alan olarak Antalya’ya nefes aldıracak bir araziye sahip. İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklık, yerel sıcaklık artışı gibi olumsuz etkilerin en yoğun yaşandığı bir döneme girdik. Yeşil alanları artırma politikası izlememiz gerekirken, yıkmak, betonlamak ülkeye ve Antalya’ya en büyük ihanettir.”

‘EXPO BİLİM İÇİN KULLANILSIN’

EXPO 2016 alanının imara açılmaması gerektiğini vurgulayan Ünver, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu alanın özel mülkiyet konusu haline getirilmesi, alanın kiraya ve inşaata feda edileceğinin açık göstergesidir. EXPO alanındaki botanik bahçelerle birlikte inşa edilen yapıların bilimsel ve teknik çalışmalar için kullanılabileceği yönünde önerilerimiz var. Meslek odaları olarak bu alanın betonlaşmadan, yeşil dokusunu koruyarak değerlendirilmesini istiyoruz. Antalya’nın yararına kullanılmasını tavsiye ediyoruz.”

Derya Ünver

DÜNYAYA TANITIM AMAÇLI KURULDU

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: Özelleştirme İdaresi. EXPO alanı ülkemizin ve şehrimizin tüm dünyaya tanıtılması amacıyla uluslararası bir kongre ve stant merkezi olarak kurulmuştur. Bugün 81 ile sorsak hepsi kendi şehirlerinde böyle bir alanın olmasını istediklerini söyleyecekler. Peki ne yapıyoruz? Proje üretemediğimiz, değerlendiremediğimiz, şehrin içine katamadığımız, halkımıza sunamadığımız için atıyoruz. Bunu yapmamalıyız. EXPO alanının tamamı herhangi bir firmaya satılamayacak kadar stratejiktir ve kamusal alan olarak kalmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanımıza ilettiğimiz konuyu burada tekrar ediyorum. Kentin EXPO alanıyla ilgili proje üretmesi gerekiyor. Sinema platosu, sağlık turizmi alanı, bilişim vadisi, müze gibi fikirleri tartışıp hayata geçirmeli ve bu alanı şehrimize kazandırmalıyız. Bu konuda devletimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmaya hazırız. Bunu bir misyon olarak görüyoruz ve sorumluluk almaktan çekinmeyeceğiz.”

Ali Bahar

TEKNOKENT EXPO’YA RANDEVU

Satış görüşmeleri öncesinde Antalya Teknokent A.Ş. Genel Müdür İbrahim Yavuz, EXPO alanına ilişkin taleplerini ilgili bakanlıklara ilettiklerini, bölgenin teknoloji geliştirme bölgesi haline getirilmesine talip olduklarını belirterek, iş dünyasını iş birliğine davet etti: “Akdeniz Üniversitesi uygun görürse biz de istiyoruz. burayı teknoloji geliştirme bölgesi ilan etmek. Ancak ilgili tüm bakanlıkların bu konuda fikir birliğine varması gerekiyor.”

İbrahim Yavuz

ATÖLYEDEN 5 PROJE

Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) de bir çalıştay düzenleyerek 35 iş insanı ve 5 akademisyenle EXPO alanının aktif hale getirilmesi için projeler geliştirdi. Hazırlanan raporda 5 ana başlık altında öne çıkan fikirler şu şekilde oluştu: Sağlık ekosistemi, tematik eğlence parkı, sağlık ekosisteminin oluşturulması, 6F Modeli (yemek, film, moda, folklor, çiçek, eğlence), yaşam -uzun eğitim köyü ve ekolojik turizm.

EXPO ANTALYA MECLİSİN GÜNDEMİNDE

EXPO Antalya’nın satışa çıkarılması da geçtiğimiz günlerde iki ayrı soruyla Meclis’in gündemindeydi. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sunduğu soru önergesinde, “Güncel kurla hesaplandığında 15 milyar TL’yi aşan maliyetle yapılan EXPO ne kadara satılacak” dedi. Türkiye’nin ilk botanik EXPO’su olarak “tek dünya” sloganıyla inşa edilen ve imara açılan bu alanın parsellenmesi ülkemiz için felaket değil mi? yakıcı bir ekolojik kriz mi yaşanıyor? sorusunu yöneltti.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Antalya Kalkınma Raporu’nda EXPO alanının teknoloji ve bilgi merkezi olarak değerlendirilmesini önerdik. Dönemin Dışişleri Bakanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, EXPO’yu silikon vadisi olarak değerlendireceklerini söylemişti. Verilen sözler nereye gitti?

habereregli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu